Lehti: Syksy 2011

Naisen neulotut polvisukat
Kengän koko noin 38
Langanmenekki 
7 Veljestä Raita (887) purppura-liila vajaa 250 g
Sukkapuikot Novita nro 3½-4 tai käsialan mukaan
Tiheys 21 s sileää neuletta = 10 cm


Katso ohjeessa mainittujen lyhenteiden selitykset.

Mallineuleet
Joustinneule suljettuna neuleena: neulo *2 o, 2 n*, toista *-*.
Pitsineule: neulo ruutupiirroksen ja ohjeen mukaan.
Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki krs:t oikein.


Luo sukkapuikoille 64 s ja jaa silmukat neljälle puikolle seuraavasti: 20 s, 12 s, 12 s ja 20 s. Kerroksen vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä. Neulo joustinneuletta 3 cm ja aloita joustinneule seuraavasti: neulo 1 n, *2 o, 2 n*, toista *-* ja neulo lopuksi 2 o, 1 n. Jokaisella puikolla on ensimmäisenä 1 n silmukka. Aloita pitsineuleraidat ja sileä neule ruutupiirroksen 1. krs:lta nuolella merkitystä kohdasta seuraavasti: neulo 9 s pitsineuletta, 14 s sileää neuletta, ruutupiirroksesta 18 s:n kuvio, 14 s sileää neuletta ja vielä ruutupiirroksen oikeasta reunasta 9 s. Toista sitten ruutupiirroksen krsia 2-9. Kun varren pituus on 15 cm, aloita kavennukset keskellä takana puikoilla I ja IV pitsineuleraidan molemmin puolin seuraavasti: neulo 9 s, 2 s oikein yhteen ja kun kerroksella on jäljellä 11 s, tee ylivetokavennus ja neulo 9 s. Toista kavennukset kuten edellä vielä 8. krs:n kuluttua kerran ja sitten joka 4. krs 6 kertaa. Jokaisella puikolla on nyt 12 s.

Kun varren pituus on noin 35 cm ja olet viimeksi neulonut ruutupiirroksen 9. krs:n, aloita kantatilkku neulomalla I puikon silmukat IV puikolle = 24 s. Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ ja aloita vahvennettu neule seuraavasti: 1. krs: (työn nurja puoli) nosta 1. s neulomatta ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ. 2. krs: *nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein*, toista *-* vielä 11 kertaa. Toista krsia 1-2 yhteensä 12 kertaa (= 24 krs).

Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita kantapohjan kavennukset. Jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo kantalapun oikeasta reunasta, kunnes toisessa reunassa on jäljellä 9 s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo 6 s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 8 s, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän s:t pysyvät samana eli 8:na. Kun sivus:t loppuvat, jaa kantalapun s:t 2 puikolle (4 s ja 4 s). Poimi sitten vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 12 s + 1 s puikkojen välistä. Neulo poimitut s:t kiertäen oikein I puikolle. Neulo II ja III puikon s:t. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 12 s + 1 s puikkojen välistä ja neulo poimitut silmukat kiertäen oikein IV puikolle.

Jatka neulomista näillä kaikilla 58 s:lla. Neulo puikoilla II ja III edelleen pitsineuletta, puikoilla I ja IV sileää neuletta ja aloita kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 viimeistä s:aa oikein yhteen ja tee IV puikon alussa ylivetokavennus. Toista kavennukset joka 2. krs, kunnes kaikilla puikoilla on jäljellä 12 s. Jatka sileää neuletta ja pitsiä, kunnes pohjan pituus on 20 cm tai pikkuvarvas peittyy.

Aloita sitten kärkikavennukset: neulo I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein ja neulo sekä II ja IV puikon alussa 1 s oikein ja tee ylivetokavennus. Jatka pitsineuletta mahdollisimman pitkään ja kun pitsineuleen s:t loppuvat, jatka sileän neuleen keskellä 2 s:lla sileää nurjaa. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. krs, kunnes joka puikolla on jäljellä 6 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka krs. Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin.

Suunnittelija
Minna Metsänen

Ohjetiedustelut
Novita
040 178 2266
ma ja ke 10-14

Lankatiedustelut
Novita
(05) 7443335
ma-pe 9-16 tai
Novita LankaDeli
(040) 178 2282
ma-pe 10-18

Tutustu ohjeessa käytettyyn lankaan